Exerciții pentru regenerare după fractura de glezna

Recuperarea după o fractură de gleznă este un proces esențial pentru a reveni la o viață activă și sănătoasă. Un element crucial al acestui proces este efectuarea exercițiilor adecvate pentru a restabili forța, flexibilitatea și mobilitatea gleznei. În acest articol, vom explora câteva exerciții eficiente pentru regenerare după o fractură de gleznă, inclusiv exerciții pentru tendonul lui Ahile. Aceste exerciții te vor ajuta să-ți recâștigi puterea și agilitatea gleznei și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Importanța exercițiilor de recuperare

Fractura de gleznă poate fi o experiență dureroasă și debilitantă. După ce ghipsul sau atela sunt îndepărtate, este crucial să începi imediat un program de recuperare pentru a-ți restabili funcția gleznei și pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Exercițiile de recuperare ajută la:

 • Reîntoarcerea mobilității gleznei;
 • Creșterea forței musculare în zona gleznei;
 • Îmbunătățirea circulației sângelui și vindecarea mai rapidă;
 • Prevenirea atrofiei musculare;
 • Îmbunătățirea stabilității și echilibrului.

Exerciții de întindere a gleznei

Începe cu exerciții ușoare de întindere pentru a-ți restabili flexibilitatea gleznei. Iată câteva exerciții eficiente:

 1. Rotiri ale gleznei: Așează glezna pe o suprafață plană și rotește piciorul în sensul acelor de ceasornic și apoi în sens invers. Repetă de 10-15 ori pe fiecare direcție.
 2. Întindere a tendonului lui Ahile: Așează-te cu fața la un perete, cu palmele pe acesta și piciorul afectat în spatele tău. Îndoaie genunchiul piciorului sănătos și îndreaptă piciorul afectat în spate, menținând călcâiul în contact cu podeaua. Simte întinderea în zona tendonului lui Ahile. Menține poziția timp de 30 de secunde și repetă de 3 ori pe fiecare picior.
Vezi și:  Exerciții pentru Miopie

Exerciții de fortificare a mușchilor

Consolidarea mușchilor din jurul gleznei este esențială pentru stabilitate și prevenirea viitoarelor leziuni. Iată câteva exerciții eficiente:

 1. Ridicări ale degetelor de la picioare: Stai în picioare și ridică-te pe vârfuri, apoi coboară în poziție normală. Repetă de 15-20 de ori de câteva ori pe zi.
 2. Exerciții cu o bandă elastică: Folosește o bandă elastică pentru a întări mușchii gleznei. Trage banda elastică cu piciorul afectat pentru a crea rezistență. Repetă de 10-15 ori pentru fiecare mișcare.

Exerciții de echilibru

Exercițiile de echilibru sunt esențiale pentru a-ți restabili stabilitatea gleznei și pentru a preveni viitoarele accidentări. Iată câteva exerciții utile:

 1. Stai pe un picior: Ridică un picior și încearcă să-ți menții echilibrul cât mai mult timp posibil. Începe cu 30 de secunde și mărește treptat timpul pe măsură ce devii mai stabil.
 2. Mingea de echilibru: Folosește o minge de echilibru pentru a-ți îmbunătăți stabilitatea. Stai pe minge și încearcă să-ți păstrezi echilibrul. Repetă de 10-15 minute pe zi.

Exerciții pentru tendonul lui ahile

Exercițiile pentru tendonul lui Ahile sunt deosebit de importante pentru recuperarea după o fractură de gleznă. Acestea ajută la întărirea tendonului și la prevenirea retragerii sau a rigidității. Iată câteva exerciții utile:

 1. Întindere cu piciorul pe o treaptă: Așează piciorul afectat pe o treaptă sau o platformă și îndoaie ușor genunchiul. Simte întinderea în zona tendonului lui Ahile. Menține poziția timp de 30 de secunde și repetă de 3 ori.
 2. Ridicări pe vârfuri cu o treaptă: Stai cu picioarele pe o treaptă și ridică-te pe vârfuri, apoi coboară. Repetă de 15-20 de ori de câteva ori pe zi.
Vezi și:  Exerciții pentru celulită: Cum să scapi de aspectul nedorit al pielii

Faq-uri despre exercițiile pentru regenerare după fractura de glezna

Cât de des ar trebui să fac exercițiile?

Este recomandat să faci exercițiile de regenerare zilnic sau conform recomandărilor medicului tău. Cu toate acestea, asigură-te că respecți limitele tale și nu forța glezna prea mult.

Când ar trebui să încep exercițiile de recuperare?

Începe exercițiile de recuperare după ce medicul tău consideră că este sigur să faci acest lucru, de obicei după înlăturarea ghipsului sau a atelei.

Ar trebui să consult un specialist în recuperare fizică?

Consultul cu un specialist în recuperare fizică poate fi benefic pentru a primi îndrumări personalizate și pentru a asigura o recuperare eficientă. Cu toate acestea, poți efectua exercițiile de bază și acasă sub supravegherea medicului tău.

Exercițiile pentru regenerare după o fractură de gleznă sunt esențiale pentru a-ți recâștiga funcția și mobilitatea. Asigură-te că respecți întotdeauna recomandările medicului tău și că faci exercițiile în mod corect pentru a evita complicațiile. Cu timpul și răbdare, vei putea reveni la activitățile tale obișnuite și la un stil de viață activ.


Vezi și:

Photo of author

Fizica

Fizica este pasionată de domeniul educației și își dorește să contribuie la dezvoltarea unui sistem școlar modern și inovator. Ca redactor al blogului nostru, ea împărtășește informații despre tehnici și strategii de învățare, precum și despre tendințe în domeniul educației.

Lasă un comentariu