Exerciții pentru disfagie

Disfagia este o afecțiune caracterizată prin dificultatea înghițirii alimentelor sau lichidelor. Poate afecta persoanele de toate vârstele și poate fi cauzată de diverse condiții medicale, precum accidentele vasculare cerebrale, boala Parkinson, leziuni ale sistemului nervos sau afecțiuni ale esofagului. Exercițiile pentru disfagie reprezintă o componentă esențială a tratamentului și pot ajuta la îmbunătățirea funcției de înghițire și la reducerea riscului de complicații.

Exerciții de respirație și controlul limbii

Înainte de a aborda exercițiile specifice pentru disfagie, este important să se pună accentul pe dezvoltarea controlului respirației și a mișcărilor limbii. Aceste exerciții pot ajuta la creșterea conștientizării și la îmbunătățirea coordonării musculare.

Exerciții de respirație

1. Respirație diafragmatică: Întins pe spate, pune o mână pe abdomen și inspiră adânc, umflându-ți abdomenul. Expiră încet și simte cum abdomenul se contractă. Repetă de 10 ori.

2. Expirație forțată: Stai în picioare și îndoaie-te înainte, apoi expiră puternic. Repetă de 10 ori.

Exerciții de control al limbii

1. Mișcări laterale ale limbii: Începe cu limbă în poziția de repaus și apoi mișcă limba spre stânga și dreapta, atingând marginile buzelor. Repetă de 10 ori în fiecare direcție.

Vezi și:  Exerciții pentru deltoid

2. Mișcări circulare ale limbii: Începe cu limbă în poziția de repaus și apoi mișcă limba în cercuri, în sensul acelor de ceasornic și în sens invers. Repetă de 10 ori în fiecare direcție.

Exerciții de înghițire

Exercițiile de înghițire au rolul de a antrena și întări mușchii implicați în procesul de înghițire. Acestea pot fi efectuate sub supravegherea unui terapeut de înghițire sau pot fi adaptate pentru a fi realizate individual.

Exerciții cu apă

1. Înghițirea controlată: Ia în gură o sorbitură de apă și menține-o în gură pentru câteva secunde, apoi înghite. Repetă de 10 ori.

2. Înghițirea cu cantități mici: Ia în gură o cantitate mică de apă și înghite în timp ce încă mai ai apă în gură. Repetă de 10 ori.

Exerciții cu alimente

1. Înghițirea cu alimente solide: Ia o bucată mică de aliment solid, cum ar fi un biscuit moale sau o bucată de pâine, și înghite în timp ce încă mai ai aliment în gură. Repetă de 10 ori.

2. Înghițirea cu alimente semisolide: Ia o lingură de mâncare semisolidă, cum ar fi piureul de cartofi sau iaurtul, și înghite în timp ce încă mai ai aliment în gură. Repetă de 10 ori.

Exerciții pentru întărirea mușchilor înghițitori

În plus față de exercițiile de înghițire, este important să întărim mușchii înghițitori pentru a îmbunătăți funcția de înghițire. Aceste exerciții pot contribui la prevenirea aspirației și la creșterea forței musculare.

Exerciții cu presiune

1. Mâncarea însoțită de băutură: Mănâncă o bucată mică de mâncare și ia o înghițitură de apă după fiecare înghițitură de mâncare. Aceasta poate ajuta la stimularea mușchilor înghițitori. Repetă de 10 ori.

Vezi și:  Exerciții pentru discopatie cervicala

2. Mâncarea însoțită de apă îngroșată: Amestecă puțină făină de porumb sau gumă de xantan în apă pentru a o îngroșa și folosește-o pentru a înghiți alimentele. Aceasta poate crea o rezistență suplimentară și poate întări mușchii înghițitori. Repetă de 10 ori.

Întrebări frecvente despre exercițiile pentru disfagie

Cât de des ar trebui să fac exercițiile pentru disfagie?

Ar trebui să faci exercițiile pentru disfagie conform recomandărilor terapeutului de înghițire. De obicei, se recomandă efectuarea acestor exerciții de 2-3 ori pe zi, în funcție de severitatea disfagiei și de planul de tratament stabilit.

Pot să fac exercițiile pentru disfagie acasă?

Da, multe exerciții pentru disfagie pot fi efectuate acasă sub supravegherea terapeutului de înghițire. Este important să primești instrucțiuni adecvate și să respecți corect tehnica și intensitatea exercițiilor pentru a obține rezultatele dorite.

Cât timp durează până când văd rezultatele din exercițiile pentru disfagie?

Timpul necesar pentru a vedea rezultatele din exercițiile pentru disfagie poate varia în funcție de fiecare persoană. Cu toate acestea, în general, perseverența și practica regulată a exercițiilor pot duce la îmbunătățiri semnificative în funcția de înghițire în decursul câtorva săptămâni sau luni.

Este necesar să mă adresez unui terapeut de înghițire pentru exerciții?

În majoritatea cazurilor, este recomandat să consulți un terapeut de înghițire pentru a primi o evaluare adecvată și pentru a primi recomandări personalizate în ceea ce privește exercițiile pentru disfagie. Terapeutul de înghițire poate adapta exercițiile în funcție de nevoile și capacitatea ta individuală.

În concluzie, exercițiile pentru disfagie joacă un rol crucial în tratamentul acestei afecțiuni. Prin efectuarea regulată a exercițiilor de respirație, controlul limbii, înghițire și întărirea mușchilor înghițitori, poți îmbunătăți funcția de înghițire și reduce riscul de complicații. Este important să consulți un terapeut de înghițire pentru a primi instrucțiuni adecvate și pentru a primi un plan de tratament personalizat. Nu ezita să discuți cu un specialist pentru a obține îngrijirea și suportul necesar în gestionarea disfagiei.

Vezi și:

Photo of author

Fizica

Fizica este pasionată de domeniul educației și își dorește să contribuie la dezvoltarea unui sistem școlar modern și inovator. Ca redactor al blogului nostru, ea împărtășește informații despre tehnici și strategii de învățare, precum și despre tendințe în domeniul educației.

Lasă un comentariu