Exerciții pentru Coxartroză a Soldului

Coxartroza soldului este o afecțiune degenerativă a articulației șoldului, care provoacă durere, rigiditate și limitarea mișcărilor. Pentru a îmbunătăți simptomele și pentru a menține funcționalitatea articulației șoldului, este recomandat să efectuați exerciții fizice specifice. Aceste exerciții pot ajuta la întărirea mușchilor, la creșterea flexibilității articulației și la reducerea durerii. În acest articol, vom prezenta o serie de exerciții eficiente pentru coxartroza soldului.

Exerciții de întindere și încălzire

Înainte de a începe orice program de exerciții, este important să vă încălziți și să vă întindeți. Acest lucru ajută la pregătirea mușchilor și articulațiilor pentru activitatea fizică. Iată câteva exerciții de întindere și încălzire recomandate pentru coxartroza soldului:

 • Rotirea șoldurilor: În poziția în picioare, țineți mâinile pe solduri și rotați ușor șoldurile într-o mișcare circulară. Repetați de 10-15 ori în fiecare direcție.
 • Întinderea mușchilor fesieri: În poziția în picioare, îndoiți genunchii și apucați-vă gleznele cu mâinile. Trageți ușor picioarele înapoi și simțiți întinderea în mușchii fesieri. Mențineți timp de 15-30 de secunde și relaxați-vă. Repetați de 3-5 ori.
 • Încălzirea articulației șoldului: Stând pe o suprafață plată, îndoiți genunchii și trageți ușor picioarele spre piept. Apoi, îndoiți și extindeți ușor piciorul în față și în spate. Repetați de 10-15 ori pentru fiecare picior.
Vezi și:  Exerciții pentru dezvoltarea mușchilor brațelor și mușchiului curbat

Exerciții de întărire musculară

Pentru a întări mușchii din jurul articulației șoldului, puteți efectua următoarele exerciții:

 1. Mersul pe vârfuri: Stând în poziție verticală, ridicați-vă pe vârfuri și mergeți câțiva pași. Acest exercițiu ajută la întărirea mușchilor gambei și la îmbunătățirea echilibrului.
 2. Mersul pe călcâie: Stând în poziție verticală, mergeți câțiva pași pe călcâie. Acest exercițiu ajută la întărirea mușchilor din partea din față a piciorului.
 3. Flexia șoldului: Stând pe spate, îndoiți genunchiul unui picior și aduceți-l cât mai aproape de piept. Mențineți poziția timp de 5-10 secunde și apoi reveniți la poziția inițială. Repetați de 10-15 ori pentru fiecare picior.
 4. Întinderea mușchilor cvadricepși: Stând în picioare și sprijinindu-vă de o suprafață stabilă, îndoiți genunchiul unui picior și aduceți călcâiul spre fese. Prindeți piciorul cu mâna și trageți-l ușor în spate. Mențineți poziția timp de 15-30 de secunde și apoi relaxați-vă. Repetați de 3-5 ori pentru fiecare picior.

Exerciții de flexibilitate

Pentru a îmbunătăți flexibilitatea articulației șoldului, puteți efectua următoarele exerciții:

 • Întinderea mușchilor adductori: Stând pe spate, îndoiți genunchii și lăsați picioarele să cadă pe pământ, cu tălpile apropiate una de cealaltă. Lăsați genunchii să se deschidă în lateral, simțind întinderea în partea internă a coapselor. Mențineți poziția timp de 15-30 de secunde și apoi relaxați-vă. Repetați de 3-5 ori.
 • Întinderea mușchilor ischiofemurali: Stând în picioare, îndoiți ușor genunchii și înclinați trunchiul înainte, atingând podeaua cu vârful degetelor sau apucându-vă de glezne. Mențineți poziția timp de 15-30 de secunde și apoi reveniți la poziția inițială. Repetați de 3-5 ori.

Întrebări frecvente despre exercițiile pentru coxartroza soldului

Care sunt beneficiile exercițiilor pentru coxartroza soldului?

Exercițiile pentru coxartroza soldului pot aduce următoarele beneficii:

 • Întărirea mușchilor din jurul articulației șoldului, ceea ce poate ajuta la susținerea și stabilizarea acesteia.
 • Creșterea flexibilității articulației șoldului și a gamei de mișcare.
 • Reducerea durerii și a rigidității articulației șoldului.
 • Îmbunătățirea funcționalității și mobilității articulației șoldului.
Vezi și:  Exerciții pentru Învățarea Serviciului în Volei

Cât de des ar trebui să efectuez exercițiile pentru coxartroza soldului?

Frecvența exercițiilor poate varia în funcție de starea de sănătate și de recomandările medicului sau specialistului în recuperare. În general, este recomandat să efectuați exerciții de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, cu o zi de odihnă între sesiuni pentru a permite recuperarea mușchilor.

Există exerciții pe care ar trebui să le evit în cazul coxartrozei soldului?

În cazul coxartrozei soldului, este recomandat să evitați exercițiile care pun presiune excesivă asupra articulației șoldului și care pot agrava simptomele. Acestea pot include exerciții de impact sau sărituri, exerciții care implică îndoirea și rotația forțată a șoldului sau exerciții care cauzează durere și disconfort. Este important să vă consultați cu medicul sau terapeutul fizic pentru a obține recomandări specifice în funcție de starea dumneavoastră.

Care este importanța unei pregătiri corecte înainte de exerciții?

Pregătirea corectă înainte de exerciții este esențială pentru a evita leziunile și pentru a maximiza beneficiile activității fizice. Încălzirea și întinderea mușchilor ajută la creșterea fluxului de sânge către mușchi, îmbunătățind astfel flexibilitatea și reducând riscul de întinderi sau rupturi musculare. De asemenea, pregătirea corectă poate ajuta la îmbunătățirea performanței și la menținerea unei posturi adecvate în timpul exercițiilor.


Vezi și:

Photo of author

Fizica

Fizica este pasionată de domeniul educației și își dorește să contribuie la dezvoltarea unui sistem școlar modern și inovator. Ca redactor al blogului nostru, ea împărtășește informații despre tehnici și strategii de învățare, precum și despre tendințe în domeniul educației.

Lasă un comentariu