Pasul de patinaj fără împingere cu brațele

Pasul de patinaj fără împingere cu brațele este eficace în condiții bune de alunecare pe teren plat și în coborâri pe pante cu înclinație mică (3°). Poate, de asemenea, permite să se obțină câștiguri de fracțiuni de secundă prin accelerarea vitezei la intrarea pe o pantă mai înclinată. Eficacitatea lui crește la viteza de deplasare de peste 7m/sec. și se permite obținerea unei viteze mari de deplasare, dar cere și un consum destul de mare de energie.

La învățarea acestui procedeu trebuie să se țină cont de faptul că eficiența acestuia devine maximă la viteze de deplasare mai mari (peste 25-30 km/h), situații care solicită și dezvoltă în același timp un bun echilibru, pentru a se asigura o alunecare lungă. Poziția mai flexată a picioarelor din articulația genunchilor, mai ales în timpul alunecării libere, pretinde o atenție deosebită pentru dezvoltarea musculaturii, atât la solicitare de forță dinamică cât și în condiții izometrice.

Ciclul de deplasare constă în execuția a doi pași de alunecare, ca urmare a două împingeri alternative și succesive cu picioarele. Acest procedeu se poate folosi în două variante:

  • cu balansarea brațelor;
  • fără balansarea brațelor.

La ambele variante întâlnim două faze care se succed în cadrul ciclului:

  • alunecarea liberă cu sprijin pe un picior;
  • alunecare în timpul împingerii cu piciorul opus.